Tapasin tuttavaani Sofia, joka kertoi suunnitelleensa kampaamopalveluilleen verkkokauppaa.

Sofi on aktiivinen somessa ja suosittelee siellä hyväksi havaitsemiaan tuotteita ”harrastuksena” ihmisille, ja ihmiset tykkäävät.

Juteltiin sitten Sofin kanssa verkkokaupan perustamisesta hänelle, jotta hän saisi konvertoitua suosittelujaan.

Sofin puoliso liittyi mukaan keskusteluun, ja kysyi: Jyri kerro niistä sudenkupista. Sulla on monen vuoden kokemus yrittämisestä, onko ne kaikki menestynyt? Mitä jäi käteen? Mikä sun vinkki olisi? – Heitin vitsillä, että ai mitä jäi käteen: ÄLÄ, pysy palkkatöissä.

Totta on, että minulla on yli kymmenen vuoden kokemus yrittämisestä, ja totta on että en ole tehnyt isoja exittejä enkä breikannut isosti, jos puhutaan pelkästä eurokulmasta.

 

Yrittäminen

Tottakai kaikki haluavat olla menestyneitä yrittäjiä, mutta minulle yrittäminen on muutakin kuin taloudellista menestymistä. Tärkeimpänä minulle yrittäminen on vapautta tehdä töitä niiden kanssa kenen kanssa haluan. Sitä toimiston mulkkua ei tarvitse katsella jos ei halua. Yrittäminen on myös vapautta tehdä sitä mitä rakastaa – miksi olisit yrittäjänä alalla josta et pidä.

Tästä hyvänä esimerkkinä Game Cave. Teemme oikeasti töitä aiheen parissa jota rakastamme, johon meillä on palava intohimo, lisäksi Ramista on tullut minulle hyvä ystävä. Mikä voisi olla parempaa, vaikka emme ole taloudellisesti vielä ainakaan breikanneet. Työ ei tunnu työltä kun saat tehdä sitä mitä rakastat.

 

Miksi et tee vaan menestystä

Miksi kaikki eivät tee vain menestyneitä yrityksiä.

Koska se ei aina mene niin. Koska elämä ja koska maailma. Kaikki ei ole aina itsestä kiinni.

Brian Tracy on monesti puhunut siitä, että menestyäkseen sinun on epäonnistuttava xyz kertaa. Jotta voit menestyä, sinun on epäonnistuttava. Jos sanoisin sinulle nyt faktana, että sinun tulee epäonnistua xyz kertaa, jotta onnistut kerran.

Mitä jos tietäisit mikä tuo sinun maaginen numerosi on? Mitä tekisit? Menisit ja epäonnistuisit mahdollisimman monta kertaa.

Kaikki ovat kuulleet Angy Birdsin tarinan. Rovio teki vaikka kuinka monta peliä ennen Angry Birdsiä ja oli vähällä luisua ”epäonnistuneiden” joukkoon, sitten tuli Angry Birds ja loput on historiaa.

Me emme etukäteen tiedä mikä onnistuu ja mikä ei. Mikään ei onnistu jos ei kokeile ja yritä. Minulle yrittäminen on sitä, että noustaan uudelleen ja kokeillaan jotain toista juttua. Rakastan sillä hetkellä sitä mitä teen, mutta en rakastu ideaan tai yritykseen liikaa. Idea ja tai yritys on osattava kuopata mikäli siltä näyttää ja jatkettava matkaa.

Ystäväni Ilkka Tiainen on yksi suurista vaikuttajista elämässäni. Ilkka on puhunut jo vuosia siitä, että kun me synnytään, me opitaan kävelemään konttaamalla, kun me opitaan puhumaan, me sössötetään, kun me opitaan kirjoittamaan, piirrämme vaikka mitä harakanvarpaita, kaikki mitä me opitaan, me opitaan niin, että me ensin epäonnistutaan tietyn aikaa – mutta sitten meillä on vallalla tälläinen absurdi ajatus, että kun sä rupeat yrittäjäksi, niin sit sä et voi enää epäonnistua.

Yrittäjä ei koe epäonnistumisa, yrittäjälle ne on oppimista. Opin tavan joka ei toiminut, seuraava. Kuten Will Smith sanoi Jay Shettyn haastattelussa: Elämä on jatkuvaa oppimista.

Juttelin tänään uuden tuttavani Helenan kanssa, ja jaoimme saman ajatuksen – Ei ole työ tai vapaa-aika minää, on vain yksi minä ja yksi elämä jota eletään.

 

Joten mitä jäi käteen kaikista näistä aikaisemmista yrityksistä?

Elämä. Kokemuksia. Ihmisiä. Oppeja. Tietoa. Taitoa. Elämistä.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ajankohtaista
Jyri Mustonen

Miljoonan dollarin bisnesidea

Nyt on pakko oksentaa miljoonan dollarin yritysidea. Kaikki lähti tästä: Oltiin Kiekko-Espoon operatiivisen johtajan Antti Mannisen kanssa katsomassa Kiekko-Espoon Mestis -kauden avausta Vantaalla. Istuttiin siinä

Lue kokonaan »
Ajankohtaista
Jyri Mustonen

Lisätty todellisuus

HS uutisoi Suomalaisen Dispelix:in saaneen 10miljoonan lisärahoituksen. Dispelix kehittää näyttötekniikkaa lisätyn todellisuuden laseihin.   Innostuin tästä kirjoittamaan oman manifestini, jota olen tuttujeni iloksi jo viljellyt

Lue kokonaan »
Työkalut
Jyri Mustonen

Slack – Työkaluna

Slack on tiedossani olevista vaihtoehdoista paras valinta tiimien yhteydenpitoon. Slack on yhteydenpitoväline jolla tiimit tai yrityksen henkilöt voivat kommunikoida helposti, tehokkaasti ja jossa keskusteluihin on

Lue kokonaan »
0 0 votes
Article Rating
Tilaa ilmoitukset
Ilmoitukset
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Kirjoita Artikkeli

Let's KICKASS

Onko sinulla huikea artikkeli-idea?

Jaa se muiden kanssa. Yritysideat, kirja-arvostelut – you name it. Mikäli sinulla on idea sopivasta sisällöstä, niin kirjoita artikkeli, niin julkaisemme sen.

Vinkkaa löydöstäsi

Let's KICKASS

Löysitkö jotain mielenkiintoista?

Löysitkö jotakin mielenkiintoista, jonka haluaisit jakaa? Mielenkiintoinen artikkeli? Yritysidea? Startup?

Vinkkaa löydöksestäsi vapaamuotoisella lomakkeella ->