BetterMe -osiolle ei voisi sattua parempaa tapaa aloittaa kuin Jay Shettyn ja Will Smithin tuore jutustelu.

Olen jo aikaisemmin vaikuttunut syvästi Jay Shettyn – Ajattele kuin munkki kirjasta. Puhun minä muodossa, mutta tähän voi varmasti samaistua kaikki – Jokainen lukemani kirja on vaikuttanut elämääni, mutta Jay Shettyn – Ajattele kuin munkki kirja on vaikuttanut ja muuttanut tähän astista elämääni eniten.

Omia poimintojani jaksosta

 • Kun meitä kohdellaan huonosti on luonnolinen reaktio haluta kostoa tälle kohtelulle ja on todella vaikea estää egoa lähtemästä tähän mukaan, mutta todellinen elämän paradoksi on, että kun haudomme kostoa, tuhoamme ja satutamme itseämme sillä. Ainoa oikea tapa vastata tähän on rakkaus ja ystävällisyys, sillä jokaisella meillä on omat taistelumme. ”Ihmiset jotka tarvitsevat eniten rakkautta, pyytävät sitä oudoimmilla tavoilla – Will Smith”. ”Kun joku käyttäytyy huonosti, on yleensä kyse jostain syvemmästä, esim nähdyksi tai kuulemiseksi tulemisen tarpeesta tai esimerkiksi uupumuksen esiasteesta – Helena Kastikainen”. Kun alat ajatella, että sinua huonosti kohdelleet tarvitsevatkin esimerkiksi rakkautta, muuttaa se maailmaasi.
  Youtube – 00::07:20
 • Löydä vaikeista koettelemuksista sen tuoma oppi. ”Kaikki rakastamamme supersankarit ovat saaneet voimansa jostain ikävästä mitä heille on tapahtunut – Jay Shetty”. On vaikea nähdä se siinä hetkessä, kun kamppailet ikävän tapahtuman kanssa, että se onkin kasvattava kokemus. ”Ei ole sellaista kuin huono kokemus. On kokemuksia joista et pidä ja jotka sattuvat ja jotka sillä hetkellä tuntuvat todella traumaattisilta, mutta ne eivät ole huonoja kokemuksia vaan oppeja joista on aina lopulta seurannut jotain hyvää – Will Smith”.
  Youtube – 00:31:43

Minulle merkittävin oppi haastattelusta oli:

 •  Will Smithin isä sai 6 viikkoa elinaikaa, mutta hän elikin 4 kuukautta. Will sai varoituksen, jota useimmat meistä eivät saa. Yleensä saamme vain yhtenä päivänä tiedon, että meillä ei enää ole mahdollisuutta sanoa asioita. Heidän jokainen tapaamisensa oli kuin lahja. Mitään ei jäänyt sanomatta ja he hyvästelivät jokaisen näkemisen jälkeen, kuin se olisi ollut heidän viimeinen kerta ja näin meidän tulisi kohdella jokaista ihmissuhdettamme jatkuvasti ja aina, koska emme ikinä tiedä, että koska on se viimeinen kerta. Mieti kun kohtelisit jokaista tapaamistasi ja tapaamaasi ihmistä, kuin se olisi viimeinen kertasi hänen kanssaan. Kun sanomme hyvästi, emme koskaan tiedä, että onko se viimeinen kertamme Jos sulla on selvittämättömiä asioita, ihan sama kenen kanssa, niin soita hänelle NYT, soita ja selvitä asiat. Älä ajattele, että sinulla on aikaa huomenna tai ensi viikolla tai ensi kuussa. Arvosta jokaista tapaamista, tervehdystä ja hyvästiä, äläkä pidä sitä itsestäänselvyytenä. Et ikinä tiedä mitä tapahtuu ja koska.
  Youtube – 00:36:05
 • ”Tee toisille niinkuin haluat istellesi tehtävän. Kun mietit jokaisessa tilanteessa, että miten haluaisit itseäsi kohdeltavan tässä tilanteessa ja toimit niin, sulla ei ikinä ole ongelmia – Will Smith”.
  Youtube – 00:49:53
 • Henkinen kasvu on jatkuvaa oppimista. Et ole koskaan täysin valmis, vaan sinun on työstettävä, opittava ja sisäistettävä oppejasi jokaikinen päivä. Opit asiat yhtenä päivänä, tiedostat ne toisena, mutta käytät koko elämäsi viedäksesi ne käytäntöön. Mielestäni tuon suhteen kannattaa olla itselleen armollinen, eikä odottaa itseltään, että olen jonain päivänä valmis. Jay & Will vertaavat henkistä kasvua esimerkiksi puiden istuttamiseen. Kun istutat puun, sinun on palattava sen luokse joka päivä kastelemaan sitä ja odotettava rauhassa sen kasvua. Se ei tapahdu yhdessä yössä. Jay käyttää myös hyvää puutarha -vertausta, jossa rikkaruohoja joudutaan kitkemään jatkuvasti kukkien tieltä pois. ”Syön tänään, niin minun ei tarvitse huomenna syödä”. ”Kävin viime viikolla kylvyssä, niin minun ei tarvitse tänään käydä”.
  Yotube – 00:50:57
 • Samat perusideat, ongelmat ja opit näkyvät kaikissa ihmissuhteissamme. Parisuhteissa, vanhemmuussuhteissa, työpaikkasuhteissa yms. Kaikkia suhteita yhdistävä tekijä on ymmärrys tai ymmäryksen puute toisen ihmisen näkökantilta. Harhaluulo ja tietämättömyys ovat aina ongelma. Jos sulla on ongelmia jonkun ihmisen kanssa niin siihen liittyy aina jotenkin jossain määrin tietämättömyys ja harhaluulot, molemmin tai toisinpuolin. Ainoa mihin voit vaikuttaa, ovat oma tietämättömyytesi tai luulosi ja kun saat ne puhdistettua ja lähestyt toista ihmistä, elämästäsi tulee paljon helpompaa. Kun huomaat jonkun hankaluuden ihmissuhteissasi, niin tuot aina myrkkyä siihen suhteeseen. Kun pystyt tunnistamaan ja puhdistamaan tuomasi myrkyn se avaa täysin uusia yhteyksiä, kompromissejä sekä ratkaisuja joita saavutat tämän ihmissuhteen kanssa. Suurin osa ihmissuhdeongelmistamme johtuvat siitä, että emme aidosti oikeasti osaa asettua toisen osapuolen saappaisiin ja nähdä hänen puoltansa asiasta.
  Youtube – 00:58:54
 • Miten selviät elämästäsi tässä maailmassa hymyillen. Et pysty muuttamaan maailmaa, voit vain tehdä osuutesi, maailmassa joka on kaoottinen ja epäreilu. Miten teet oman osuutesi hymyillen.
  Youtube – 01:09:58

Jos kuuntelet vain yhden kohdan haastattelusta, kuuntele tämä:

 • Koko elämä on ikuista ’hämmentävien, vaikeiden ja epävarmojen tilanteiden -sarjaa’ jossa ei ole, etkä voi ikinä ennalta tietää yhtä oikeaa tai selkeää vastausta. Sä et ikinä saa totaalisesti ”figured out” elämää ja mietittyä, että miten toimit kaikessa aina oikein. Elämästä tulee helpompaa ymmärtämällä ja hyväksymällä nämä asiat ja elämällä ja tekemällä sun juttua sen tiedon kanssa ja siitä huolimatta.
 • Meidän luultu tai haaveiltu käsitys, että kaikkeen tulee osata reagoida tai toimia oikein, on se minkä vuoksi olemme onnettomia.
 • Luulemme toimintamme (käytöksemme, tekemistemme) tuloksien /seurausten olevan signaaleja siitä, että kuinka hyvin olemme mielestämme eläneet ja se sekoittaa meidät. Toimintamme ulkopuoliset tulokset eivät ole hallinnassamme. Mikäli elämme elämäämme perustuen toimintamme tuloksiin ja pidämme näitä signaaleina menestyksestämme, olemme onnettomia ja perustamme arviomme itsestämme, elämästämme  ja menestyksestämme vääriin asioihin.
 • ”Käytin Jadan reaktiota toiminnastani, minun toimintani laadun mittaamiseen – eikä niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa – Will Smith”.
 • Muiden reagointi toimintaasi on heidän vastuullaan ja sinun toimintasi on sinun vastuullasi. Kun käytämme näiden kahden yhteen liittämisen tulosta mittarina itsestämme, olemme eksyksissä.
 • Elämän paradoksi ja tai vitsi on, että sä voit tehdä kaiken elämässäsi ”oikein” ja kaikki voi silti mennä lopulta aivan vituiksi. Kuten myös voit tehdä kaiken ”väärin” ja silti asiat loksahtavat lopussa paikoilleen.
 • Lopputulos / seuraus ei ole yhteydessä toimintasi (käytöksemme, tekemistemme) laatuun.
 • Meidän pitää olla ja haluta olla sellaisia kuin olemme ja sellaisia kuin haluamme olla ilman muiden hyväksynnän kerjäämistä, koska muiden hyväksynnällä ei ole mitään tekemistä minuutemme kanssa. Kyse on meistä itsestämme.
 • Toisinaan päädymme tilanteisiin jossa haemme toisten hyväksyntää itsetuntoamme varten. Itsetunnon pitää olla itsestä lähtöisin, ei muiden hyväksynnästä.
 • Saatamme päätyä katsomaan itseämme rikkinäisen peilin kautta nähdäksemme itsemme. Suuri tragedia on arvioida itseäsi rikkinäisen peilin kautta antamalla sen peilikuvan kertoa sinusta ja päätyen muutamaan itseäsi näyttääksesi hyvältä tuon rikkinäisen peiilin kautta.
  Youtube – 01:14:47
 •  

Hauskaa oli myös huomata, että kun keskustelin jaksosta muutaman ystäväni kanssa niin heille resonoi erilaiset asiat kuin minulle. Mitä sinä sait irti? Kommentoi alle.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ajankohtaista
Jyri Mustonen

Miljoonan dollarin bisnesidea

Nyt on pakko oksentaa miljoonan dollarin yritysidea. Kaikki lähti tästä: Oltiin Kiekko-Espoon operatiivisen johtajan Antti Mannisen kanssa katsomassa Kiekko-Espoon Mestis -kauden avausta Vantaalla. Istuttiin siinä

Lue kokonaan »
Ajankohtaista
Jyri Mustonen

Lisätty todellisuus

HS uutisoi Suomalaisen Dispelix:in saaneen 10miljoonan lisärahoituksen. Dispelix kehittää näyttötekniikkaa lisätyn todellisuuden laseihin.   Innostuin tästä kirjoittamaan oman manifestini, jota olen tuttujeni iloksi jo viljellyt

Lue kokonaan »
Työkalut
Jyri Mustonen

Slack – Työkaluna

Slack on tiedossani olevista vaihtoehdoista paras valinta tiimien yhteydenpitoon. Slack on yhteydenpitoväline jolla tiimit tai yrityksen henkilöt voivat kommunikoida helposti, tehokkaasti ja jossa keskusteluihin on

Lue kokonaan »
0 0 votes
Article Rating
Tilaa ilmoitukset
Ilmoitukset
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Kirjoita Artikkeli

Let's KICKASS

Onko sinulla huikea artikkeli-idea?

Jaa se muiden kanssa. Yritysideat, kirja-arvostelut – you name it. Mikäli sinulla on idea sopivasta sisällöstä, niin kirjoita artikkeli, niin julkaisemme sen.

Vinkkaa löydöstäsi

Let's KICKASS

Löysitkö jotain mielenkiintoista?

Löysitkö jotakin mielenkiintoista, jonka haluaisit jakaa? Mielenkiintoinen artikkeli? Yritysidea? Startup?

Vinkkaa löydöksestäsi vapaamuotoisella lomakkeella ->