Ideasta toteen: Smyleys

Kirjoitin kategorian Yritysideat -kuvaukseen:

(yritys)Idea ilman toteutusta ei ole mitään. Idea ilman tekoja ei ole juuri minkään arvoinen…

Smyleys on hyvä esimerkki siitä. Idea oli loistava. Tiimi oli loistava. Toteutus oli ainoa joka ei toiminut.

Smyleys sai alkunsa yrittäjätuttuni Jonin ideasta. Hän lähetti minulle jouluna 2014 viestin: “nyt mulla on kova business-idea”. Tutustuin Joniin työskennellessäni Grouponilla. Grouponilla Joni teki yksin enemmän kuin seuraavat viisi myyjää yhteensä (ihan sama mistä puhutaan, liikevaihto/tulos). Tämä pohjustus siksi, että Jonin ideoilla oli oikeasti kupissani painoarvoa.

Aluksi olin skeptinen, mutta nopeasti illan aikana kun olimme ladanneet kaikki markkinoilla olevat hymynaama -sovellukset totesimme, että tässä voi olla oikeasti kova juttu. Markkinoilla ei ollut mitään vastaavaa.

Smyleys:in ideana oli luoda aplikaatio, jolla käyttäjä voi tehdä naamastaan omat hymiöt käyttöönsä. Ideoiden lennellessä oli myös ajatuksena, että aplikaatiolla voisi luoda hymiöt vaikka Justin Bieberin julisteesta, lakiteknisiin seikkoihin asti emme ehtineet.

Elettiin aikaa, jolloin oli vielä käytössä “perus hymiöt”. Sosiaalinenmedia oli lyömässä lopullisesti läpi.

Saimme suunnitelmat, kehykset ja NDA:t lyötyä kasaan, mutta kun aikaisempaa kokemusta ei ollut softa-alalta päädyimme hakemaan apua ulkoapäin. Etsimme rahoittajaa, ja erityisesti rahoittajaa, joka toisi muutakin lisäarvoa kuin rahaa. Olin yhteydessä ennestään tuntemaani ja arvostamaani yrittäjään Ilkka Tiaiseen, jolta kysyin neuvoja. Ilkka suositteli veljeään Mattia, joka oli rakentanut jo useita toimivia sovelluksia. Matilla oli myös muita lupaavia yrityksiä joten koimme hänet hyväksi kontaktiksi.

(kuva angry birdsiltä)

Samoihin aikoihin tapasimme silloisella Angry Birdsillä työskennelleen Peter Westerbackan. Esittelimme Peterille ideamme, hänen antaessaan mandaattinsa ideallemme. Peter sanoi kuitenkin yrityksen olevan liian alussa hänelle, mutta hän olisi erittäin kiinnostunut olemaan mukana, kun saamme jotakin konkreettista asiakkaille. Matti Tiainen lähti hankkeeseemme mukaan yrityskumppaninsa kanssa, jolla oli ennestään kokemusta mm. Tekes -hakemuksista. He olivat valmiita sijoittamaan 35 000€ 20% osuutta vastaan perustettavasta yrityksestä. Näin Smyleys sai valuaation 175 000€

Tapasimme useita ohjelmistokehittäjiä, nimekkäitäkin. Jatkoimme idean hiomista, wire framesimme ja saimme revenue modelin lyötyä pakettiin. Exit planina oli, että Facebook, Whatsapp, Apple tms ostaisi meidät ja integroisi itseensä. Pisimmälle toteuttavan partnerin etsinnässä pääsimme Exoven kanssa, mutta heilläkään ei ollut suoraan tietoa tai taitoa, että miten tämän yritysidean saisi käytäntöön. Pelkästään selvitystyö olisi syönyt kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi silloisella iOS versiolla ei ollut mahdollista tehdä kolmannenosapuolen näppäimistöä jolla voisi syöttää hymiöitä tekstin sekaan.

2018 Helmikuu – Samsung julkaisee viimeisimmän lippulaiva puhelimensa: Samsung S9, jolla on mahdollista luoda omia hymiöitä omasta naamasta. Onnea Samsung 🙂

    

Vilkaise myös nämä artikkelit

Kommentoi